Hayatımı değiştiren bütünsel bitkisel beslenme nedir?
Faydaları nelerdir?
Bu yazımda okuduklarımdan ve yaşadıklarımdan özetle bazı bilimsel gerçeklere değinmek istiyorum.
Dünyada pek çok doktorun kronik hastalıkları tedavi etmek veya oluşabilecek hastalıkları önlemek için önerdiği bütünsel bitkisel beslenme, hayvansal gıdaların hiç tüketilmediği ya da minimum düzeyde tüketildiği, makro ve mikro besinlerin düzenli bir şekilde ve mümkün olduğunca az işlenmiş halleriyle tüketildiği bir beslenme şeklidir.
Nedir bu makro & mikro besinler?
Besinler iki gruba ayrılır; Makro ve mikro besinler. Macro besinler vücudun enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için yüksek miktarlarda ihtiyacı olan besin grubudur. Micro besinler ise vücudun daha ufak miktarlarda ihtiyacı olan önemli bir besin grubudur.
Makro besinler:
Karbonhidrat: parçalanıp glükoza dönüşür ve enerji verir. Tahıllar ve sebzeler karbonhidrat içerir.
Protein: parçalanıp amino asitlere dönüşür, kas ve dokuyu yeniler ve onarır. Baklagiller, soya ürünleri, yemiş ve çekirdekler protein içerir.
Doğal yağ kaynakları: enerji, vitamin emilimi ve hücre yapısı için gereklidir. Avokado, kuru yemişler, az işlenmiş yağ kaynakları, zeytinyağ, avokado yağı başlıca doğal yağ kaynaklarıdır.
Mikro besinler:
Vitamin, mineral ve iz elementlerden oluşur, iyi yaşamın temel taşlarını barındırır. Koyu yeşil yapraklar, sebzeler, meyveler mikro besin kaynaklarıdır.
Peki işlenmiş gıda nedir?
Market rafında “içindekiler” kısmını okuma zorunluluğu hissettiğimiz tüm paketli ürünler aslında işlem görmüş ürünlerdir. Hatta “vegan” veya “glütensiz” yazanlar çok daha fazla işlenmiş olabilir. Bu nedenle ben paketli ürünleri olabildiğince hayatımdan çıkardım. Daha çok bütünsel beslenmeyi destekleyecek ürünleri tüketmeye gayret ediyorum ve faydasını da görüyorum. Ben eskiden sosları, meyve sularını, cips ve bitkisel süt vb. ürünleri marketten alırken artık evde kendim yapıyorum. Ürünü bütün halinde alıp kendi istediğim şekilde tüketiyorum.
Bu ilk başlarda zor gibi gözükse de daha sonra hızlıca alışabileceğiniz bir sistem halini alıyor. Zaten vücudun yeni bir şeye alışma süreci 21 gün. Yani yaşam kaliteni düzeltmek için kendine 3 haftacık tanıman yeterli.
Bitkisel beslenme hayatında neleri değiştirir:
Vücuda giren mikro ve makro besinler artar.
Daha fazla diyet lifi tüketimi olur ve bu da kronik hastalıkların artışını önler.
Bağırsak sistemini destekler. Son zamanlarda birçok uzmanın ve kitabın da yazdığı gibi bağırsak ikinci beyin. Yani bağırsak sisteminin düzene girmesi demek, psikoloji de dahil tüm beden sağlığının düzene girmesi demek.
Vücuda giren bitkilerin çeşitliliği, bağırsaklardaki iyi mikrobiomların da çeşitli olmasını sağlıyor ve bu da sağlıklı bir bağırsak florası ve güçlü bir bağışıklık sistemi yaratıyor.
Antienflamatuvar etkisi vardır, bu nedenle iyileşme sürelerinde kısalma görülür.
Kendi sağlığına iyi geldiği gibi doğadaki tüm canlıların sağlığına da iyi gelir.
Toplumun tüketim alışkanlıkları bu yönde değiştikçe de iklim şartları iyi yönde değişir.
Beslenme şeklini değiştirmek için biraz daha fazlasına ihtiyaç duyarsan “Sağlıklı Bütünsel Beslenme Piramidi“ ve “Hayatımı İyileştiren Alışveriş Listem” blog başlıklarımda hayatını kolaylaştıracak bilgileri bulabilirsin.
Mutlu ve sağlıkla kal.
İpek :)
- granola - fıstık ezmesi - sağlıklı beslenme - sağlıklı atıştırmalıklar - fındık ezmesi
Comments